Log in

Uncategorised

Adoptie

  • Geschreven door Super User
  • Categorie: Uncategorised
  • Hits: 62

Adoptie

Adopteer een Brits graf in Brunssum “Zo zorgen we ervoor dat de jongens niet vergeten worden” 65 Jaar geleden adopteerde mevrouw Arpots (91) een graf van de Britse soldaat Leonard Raymond Allison op de British War Cemetery in Brunssum. Nog steeds heeft ze goed contact met de familie van de soldaat in Engeland. “Vooral de moeder van de soldaat was heel dankbaar dat wij het graf van haar jongen verzorgde. Voor ons was dat het minste wat we terug konden doen na de bevrijding.”

Net als mevrouw Arpots hebben meer mensen in Brunssum direct na de bevrijding een graf geadopteerd. Ze onderhielden niet alleen de graven maar vaak ook het contact met de familie van de gesneuvelde soldaat. Mevrouw Arpots: “De familie vond het heel fijn en geruststellend dat wij het graf in hun plaats onderhielden. Leonard was toch hun zeer geliefde zoon of broer. We hebben ze ook al vaker gezien, dan logeerden zij bij ons of wij bij hen. We kregen ook babykleertjes en speelgoed van ze.

We hadden altijd een bijzondere band. De zorg voor het graf en het contact met de familie heb ik ook altijd heel mooi gevonden.”    

Bron: L1

Stichting  

In de jaren 50 besloot de Britse regering de adoptie van oorlogsgraven stop te zetten. Desondanks bleven veel families hier toch voor een graf zorgen. Deze zorg ging ook vaak over van de ouders naar hun kinderen. Ruud Scholten, Chrisje Baar en Anne-mie Koopmans kwamen hierover toevallig met elkaar in gesprek. Anne-mie Koopmans: “We dachten dat wij vast niet de enige zijn die het bijzonder vinden om voor zo’n graf te zorgen. Ruud Scholten heeft vervolgens de hulp van de gemeente Brunssum ingeroepen. Samen hebben ze toestemming van de Britse overheid gekregen dat wij als Stichting War Cemetery Brunssum de adoptie van de Britse oorlogsgraven in Brunssum weer op gang mogen brengen.”

Adoptie  

Binnenkort kan de adoptie van de 328 graven officieel van start gaan. Anne-Mie Koopmans: “Voor 5 euro krijgen mensen een certificaat en alle beschikbare gegevens van de soldaat. De enige ‘verplichting’ van de adoptie is om drie keer per jaar op feestdagen een boeket bloemen neer te leggen (4mei - Nat. Dodenherdenking & 11 november Poppy Day & Kerstmis), of ons te betalen om dit te doen. Zo zorgen we ervoor dat de jongens die voor onze vrijheid zijn gestorven niet vergeten worden.”

adoption1

Links Mevr. Arpots, rechts Anne-Mie Koopmans secretaris stichting War Cemetery Brunssum

© Pascal Moors - Nose for Photography

 

Wilt u een graf adopteren? Stuur dan een aanvraag naar:  Stichting War Cemetery Brunssum, Heugerstraat 21F, 6443 BR Brunssum.

Bestuur

  • Geschreven door Super User
  • Categorie: Uncategorised
  • Hits: 0

Bestuur Stichting War Cemetery Brunssum

 

Ruud Scholten - Voorzitter (Chairman)

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tel: 06-50664183

 

Anne-Mie Koopmans - Secretaris (Secretary)

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tel: 045-5256377

 

Shirley van Dishoeck-Sinfield - Penningmeester (Treasurer)

(Adoptieregister - Adoption register)

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tel: 06-15058820

 

Chrisje Baar - Bestuurslid (Board member)

 

Jess Baar - Bestuurslid (Board member)

 

Burgemeester Luc Winants - Beschermheer (Patron)

 

Stichting War Cemetery Brunssum

Heugerstraat 21F

6443BR Brunssum

KvKnr: 52381285

Regiobank - Rekeningnummer:

IBAN/SEPA: NL35 RBRB 0929 4919 12

Website: www.warcemetery.nl

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

 

 

 

 

Doelstelling & Huisregels

  • Geschreven door Super User
  • Categorie: Uncategorised
  • Hits: 0

Doelstelling Stichting War Cemetery Brunssum

De Stichting War Cemetery Brunssum biedt geïnteresseerden de mogelijkheid om een graf te adopteren van een gesneuvelde bevrijder. Verder ziet de Stichting het beheer van het adoptieregister als één van de speerpunten van haar taken.

 

Huisregels van de Stichting

De adoptie van een graf van een gesneuvelde bevrijder op Brunssum War Cemetery betekent:

- Het bezoeken van het graf. De frequentie hiervan bepaalt de adoptant zelf.

- Het leggen van bloemen bij het graf op speciale dagen dan wel bij speciale gelegenheden

(bijv. Nationale Dodenherdenking-4 Mei, Poppy Day-11 november of in de kerstperiode).

 

In verband met onderhoudswerkzaamheden is elke andere versiering dan snijbloemen ongewenst.

De Commonwealth War Graves Commission is de organisatie die verantwoordelijk is voor de aanleg en het onderhoud van Brunssum War Cemetery. Onze onderhoudsploeg met basis te Mierlo staat in voor het dagelijkse onderhoud van deze begraafplaats. Onze bloemborders op al onze begraafplaatsen overal ter wereld zijn aangelegd volgens een welbepaald schema die gerespecteerd moet worden. Wij moeten daarom alle adoptanten erop wijzen dat het verwijderen en aanplanten van planten en struiken ten strengste verboden is. Enkel snijbloemen of de officiële poppy kransen van de Royal British Legion worden toegelaten om op de graven te leggen.

Wij hopen op uw begrip en medewerking.

 

De adoptanten ontvangen een certificaat waarop de bij de Stichting en de begraafplaats bekende persoonsgegevens van de bevrijder vermeld zijn. Als tegemoetkoming voor de administratiekosten wordt jaarlijks om een bijdrage met een minimum van € 5,00 per te adopteren graf verzocht. De bijdrage kan worden overgemaakt op rekening (Regiobank): NL35 RBRB 0929 4919 12 ten name van de Stichting War Cemetery Brunssum. Bent u in de gelukkige omstandigheid de Stichting met een groter bedrag te kunnen steunen dan wordt dit met buitengewone dankbaarheid aanvaard. Daarnaast zijn giften van particulieren, ondernemers en bedrijven meer dan welkom. Het Stichtingsbestuur bestaat overigens uitsluitend uit vrijwilligers en zo kunnen de gehele inkomsten worden besteed aan zaken, zoals bloemleggingen en de ontvangst van familieleden.

 

De Stichting is inmiddels door de Belastingdienst erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling, kort gezegd: een ANBI. Daardoor is een schenking of een making aan de Stichting volledig vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. De Stichting is dus een officieel erkend Goed Doel. Daarnaast kunt u een donatie aan de Stichting in mindering brengen op het belastbaar bedrag voor uw inkomsten- of vennootschapsbelasting. De wetgever opent daartoe enkele mogelijkheden, onder andere in de vorm van een periodieke gift.

 

De Stichting verzoekt de adoptanten om het secretariaat op de hoogte te houden van alle wijzigingen die voor het actueel houden van het adoptieregister van belang zijn. Gedacht wordt hierbij onder meer aan adreswijzigingen of berichten van overlijden. Ouders die hun adoptie doorgeven aan kinderen worden verzocht daar eveneens mededeling van te doen aan de Stichting.

 puksuperhigh tekst

 

 

Log in or Sign up