Grafadoptie

Stichting Brunssum War Cemetery

Adopteer een Brits graf in Brunssum

“Zo zorgen we ervoor dat de jongens niet vergeten worden”

65 Jaar geleden adopteerde mevrouw Arpots (91) een graf van de Britse soldaat Leonard Raymond Allison op de British War Cemetery in Brunssum. Nog steeds heeft ze goed contact met de familie van de soldaat in Engeland. 

“Vooral de moeder van de soldaat was heel dankbaar dat wij het graf van haar jongen verzorgde. Voor ons was dat het minste wat we terug konden doen na de bevrijding.”
Net als mevrouw Arpots hebben meer mensen in Brunssum direct na de bevrijding een graf geadopteerd. Ze onderhielden niet alleen de graven maar vaak ook het contact met de familie van de gesneuvelde soldaat. Mevrouw Arpots: “De familie vond het heel fijn en geruststellend dat wij het graf in hun plaats onderhielden. Leonard was toch hun zeer geliefde zoon of broer. We hebben ze ook al vaker gezien, dan logeerden zij bij ons of wij bij hen. We kregen ook babykleertjes en speelgoed van ze. We hadden altijd een bijzondere band. De zorg voor het graf en het contact met de familie heb ik ook altijd heel mooi gevonden.”

Video afspelen

Klik op het tv scherm voor de uitzending van L1 (01-05-2011).

Stichting

In de jaren 50 besloot de Britse regering de adoptie van oorlogsgraven stop te zetten. Desondanks bleven veel families hier toch voor een graf zorgen. Deze zorg ging ook vaak over van de ouders naar hun kinderen. Ruud Scholten, Chrisje Baar en Anne-mie Koopmans kwamen hierover toevallig met elkaar in gesprek. Anne-mie Koopmans: “We dachten dat wij vast niet de enige zijn die het bijzonder vinden om voor zo’n graf te zorgen. Ruud Scholten heeft vervolgens de hulp van de gemeente Brunssum ingeroepen. Samen hebben ze toestemming van de Britse overheid gekregen dat wij als Stichting War Cemetery Brunssum de adoptie van de Britse oorlogsgraven in Brunssum weer op gang mogen brengen.”

Adoptie

Inmiddels zijn alle 328 graven geadopteerd. Wij zijn trots dat wij de eerste Commonwealth begraafplaats zijn met grafadoptie. Anne-Mie Koopmans: “Voor 5 euro per jaar krijgen mensen een certificaat en alle beschikbare gegevens van de soldaat. De enige ‘verplichting’ van de adoptie is om drie keer per jaar op feestdagen een boeket bloemen neer te leggen (4mei – Nat. Dodenherdenking & 11 november Poppy Day & Kerstmis), of ons te betalen om dit te doen. Zo zorgen we ervoor dat de jongens die voor onze vrijheid zijn gestorven niet vergeten worden.”

Wilt u een graf adopteren? Stuur dan een aanvraag naar:
Stichting War Cemetery Brunssum, Apollolaan 5d, 6411 BA, Heerlen.

Of mail naar: info@warcemetery.nl

Links Mevr. Arpots, rechts Anne-Mie Koopmans
Bestuurslid Stichting War Cemetery Brunssum van 2011 tot 2023
© Pascal Moors – Nose for Photography